Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » 39 Πυρκαγιές μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα #180

39 Πυρκαγιές μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα #180

Ο αριθμός των 39 πυρκαγιών που καταμετρήθηκαν από το πυροσβεστικό σώμα τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, με αποκορύφωμα τη μεγάλη και ακόμη μαινόμενη πυρκαγιά της Πεντέλης, μας αναγκάζει να εκφράσουμε την οδύνη μας για τους νεκρούς, τη θλίψη μας για την καταστροφή των περιουσιών των συμπολιτών μας, αλλά και για τη φυσική καταστροφή.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Πατριωτικής Ενώσεως Πρόδρομος Εμφιετζόγλου είχε επισημάνει από πέρσι με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους 300 βουλευτές, με αφορμή τις ισοπεδωτικές πυρκαγιές σε Εύβοια και Ηλεία, την ανάγκη εφαρμογής συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων. Δυστυχώς, δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν. Εμείς ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να τα επαναλάβουμε:

  1. Ενίσχυση, σε όλες τις επικίνδυνες περιοχές, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσωπικό και μέσα κατάσβεσης.
  2. Να αγορασθούν τα απαιτούμενα αεροσκάφη κατάσβεσης.
  3. Περιπολίες ελικοπτέρων, drones ή άλλων συγχρόνων μέσων εντοπισμού. Να εντοπίζεται αυτόματα όποια εστία ανάφλεξης.
  4. Την περίοδο υψηλών θερμοκρασιών προ των πυρκαγιών, οι περιοχές και άλλα επικίνδυνα σημεία, να καταβρέχονται προληπτικά, τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα.
  5. Άμεση απόφαση και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με δίκτυα πυρόσβεσης. Δημιουργία των απαιτούμενων δασικών οδών. Επιτήρηση και συντήρηση.
  6. Έγκαιρος συντονισμός με τις ένοπλες δυνάμεις για την συνεργασία τους σε πρόληψη και κατάσβεση.
  7. Η ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να συντηρήσει με επιμέλεια τα δίκτυα και τους μετασχηματιστές. Η ευθύνη της για τυχόν ανάφλεξη από σπινθήρες, είναι απαράδεκτη. Αυτή πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της.
  8. Άμεση απαγόρευση οιασδήποτε δόμησης – και ανεμογεννητριών – στις καμένες και παρακείμενες περιοχές. Και μελετημένη αναδάσωση. Και πάνω απ’ όλα όχι μόνο αποφάσεις, αλλά και αυστηρή και συνεχής εφαρμογή.
  9. Αυστηρότατες ποινές. Ισόβια σε εμπρηστές, 20 χρόνια στους «εξ αμελείας» και επικήρυξη κάθε εμπρηστή με 3 εκ. €. Τότε όλοι θα σκεφθούν δυο και τρείς φορές πριν ενεργήσουν.

Στις προτάσεις του κ. Εμφιετζόγλου εις ό,τι αφορά τα αεροσκάφη κατάσβεσης ήταν τότε και η αγορά ή ενοικίαση τριών Beriev Be-200, που είχαν αποδείξει την χρησιμότητά τους στην αντιμετώπιση πυρκαγιών μεγάλης εκτάσεως και ειδικά κοντά σε μεγάλους αστικούς ιστούς, όπως αυτή της Πεντέλης. Δυστυχώς, αυτή η πρόταση πρέπει να εξαιρεθεί, χάρις στην επιπολαιότητα του πρωθυπουργού και την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων της χώρας μας με τη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για το Ilyushin Il-76. Υποθέτουμε βέβαια, ότι ο άριστος πρωθυπουργός μας θα έχει σκεφτεί ανάλογες εναλλακτικές.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι κάτοικοι στο Ντράφι, στην Ανθούσα και στην Παλλήνη, που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται, δεν είδαν αεροσκάφη αυτού του μεγέθους να ίπτανται γύρω απ’ την Πεντέλη.

-ΤΟ-

Γραφείο Τύπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο