Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Άμεση Επέκταση των Χωρικών Υδάτων και Ανακήρυξη ΑΟΖ στην Περιοχή της Κρήτης #213

Άμεση Επέκταση των Χωρικών Υδάτων και Ανακήρυξη ΑΟΖ στην Περιοχή της Κρήτης #213

Τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε εσωτερική αναταραχή, με το μεγάλο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, η Άγκυρα επιχειρεί να προωθήσει και να παγιώσει, με τετελεσμένα γεγονότα, τη Γαλάζια Πατρίδα, που ενσαρκώνει ένα καίριο μέρος του τουρκικού επεκτατισμού σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Επιχειρεί, με απλά λόγια, ν’ αρπάξει, ως δήθεν δική της, το μεγαλύτερο μέρος της ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου και τον ενεργειακό της πλούτο.

Χρησιμοποιεί ως εργαλείο γι’ αυτό, μετά τα ερευνητικά σκάφη και τις σκόπιμες συστηματικές παραβιάσεις, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προδιέγραψε, με δηλώσεις του, ως αποστολή του, την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σ’ όλο το μήκος και το πλάτος της παρουσιαζόμενης, με τη «Γαλάζια Πατρίδα», ως δήθεν Τουρκικής ΑΟΖ, μέχρι τα 6 μίλια των Ελληνικών χωρικών υδάτων, ακόμη και ανατολικά και νότια της Κρήτης.  Τις διεκδικήσεις της αυτές η Άγκυρα τις κατέθεσε ως συντεταγμένες της υποτιθέμενης Τουρκικής ΑΟΖ και στο αρμόδιο τμήμα του ΟΗΕ.

Ανεξάρτητα από το πού θα επιλέξει η Άγκυρα να κατευθύνει τελικά το γεωτρύπανό της, είναι φανερό ότι στόχος της είναι η επιβολή με τετελεσμένα γεγονότα της λεγομένης Γαλάζιας Πατρίδας και ότι η διαδρομή και το πρόγραμμα εργασιών του γεωτρυπάνου είναι θέματα τακτικής και ημερολογίου. Προφανώς, ο Τούρκος Πρόεδρος θα χρησιμοποιεί το Αμπντουλχαμίντ Χαν, κατά τους επόμενους μήνες, μέχρι τις τουρκικές εκλογές, ως μέσο για να συντηρεί, να επιτείνει και να κλιμακώνει την πίεση και την ένταση, ελπίζοντας ότι η Ελληνική πλευρά δεν θα επιδείξει την επιβαλλομένη από τα πράγματα αποφασιστικότητα και ότι θα επιτρέψει έτσι στην τουρκική πλευρά να καταγάγει «νίκες», με τη μορφή της δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων.

Η Πατριωτική Ένωση καλεί την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα αποφασιστικότητα την Τουρκική προπέτεια, που επιχειρεί να επιβάλει με την ισχύ των όπλων, τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς και τις διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Η Ελληνική πλευρά δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία κανενός τετελεσμένου γεγονότος σε βάρος της. Πρέπει, αντιθέτως, ως απάντηση και στις Τουρκικές προκλήσεις, να προχωρήσει άμεσα στην άσκηση των δικαιωμάτων, που της αναγνωρίζει το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να ανακηρύξει ΑΟΖ , αρχής γενομένης από την περιοχή της Κρήτης, όπου η Άγκυρα επιδιώκει να επιβάλει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι θρασύτατες τουρκικές διεκδικήσεις, που πήραν τη μορφή της «Γαλάζιας Πατρίδας», ευνοήθηκαν από το κενό που άφησε η ελληνική αδράνεια στην άσκηση των δικαιωμάτων που παρέχει στην Ελληνική πλευρά το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο.

Η Τουρκική στρατηγική αντιμετωπίζει ως ένα μέτωπο την ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου και είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί και κατά της ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου. Η ελληνική πλευρά πρέπει ν’ αντιμετωπίζει επίσης ως ένα μέτωπο την ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου και να διαμορφώσει ενιαία αμυντική στρατηγική.

Στο πνεύμα αυτό Ελλάδα και Κύπρος πρέπει ν’ αναβιώσουν στην πράξη το δόγμα του «Ενιαίου Αμυντικού Χώρου» και ν’ αξιοποιήσουν τις περιφερειακές στρατηγικές συμμαχίες τους. Πρέπει επίσης ν’ αναθεωρήσουν την αποτυχημένη και αυτοκαταστροφική πολιτική μιας δήθεν «λύσεως», που είναι συμπληρωματική της τουρκικής στρατηγικής και ανοίγει το δρόμο για την υπαγωγή ολόκληρης της Κύπρου στον τουρκικό γεωπολιτικό έλεγχο. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και πάνω σ’ αυτή τη βάση πρέπει να διαμορφώνεται η Ελληνική αντιστασιακή και απελευθερωτική στρατηγική.

Περικλής Νεάρχου

Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής
& Άμυνας

Μετάβαση στο περιεχόμενο