Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Ερντογάν και Ακάρ μιλούν για εξομάλυνση των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων με «μοιρασιά» του πλούτου του Αιγαίου #615

Ερντογάν και Ακάρ μιλούν για εξομάλυνση των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων με «μοιρασιά» του πλούτου του Αιγαίου #615

Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την τραγωδία των Τεμπών στην Ελλάδα, καλλιεργείται από πολλούς η ιδέα ότι έχει δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα, που ευνοεί μια ενδεχόμενη εξομάλυνση των Ελληνο – Τουρκικών σχέσεων.

Το κλίμα αυτό ενισχύθηκε, δυστυχώς, από τις δηλώσεις της αδελφής του Πρωθυπουργού και βουλευτή Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη, που δήλωσε, προσφάτως, σε συνέντευξή της ότι δεν έχει ταμπού με τη συνεκμετάλλευση.

Αντιλαμβάνεται κανείς τη ζημιά που προκαλεί ένα τέτοιο μήνυμα προς την Άγκυρα, αλλά και τις ΗΠΑ, όταν μάλιστα προέρχεται από τον στενό οικογενειακό πυρήνα του Πρωθυπουργού.

Δεν εκπλήττουν γι’ αυτό οι δηλώσεις διαδοχικά του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του Τούρκου Υπουργού Αμύνης Ακάρ για «μοιρασιά» του πλούτου του Αιγαίου, ως αναγκαίο όρο για τη βελτίωση και εξομάλυνση των Ελληνο – Τουρκικών σχέσεων. Δηλώσεις του είδους αυτού γίνονταν, βεβαίως, και πριν τη συνέντευξη Μπακογιάννη. Είναι φανερό όμως ότι ο αντιφωνητής που βρέθηκε στην Ελλάδα υπέρ της συνεκμεταλλεύσεως, δίνει άλλο αέρα στις αυθαίρετες Τουρκικές διεκδικήσεις.

Η Τουρκική ρητορική κάνει λόγο μάλιστα για «δίκαιη» μοιρασιά, ενώ απορρίπτει οποιοδήποτε πλαίσιο διεθνούς θαλασσίου δικαίου και ζητά «πολιτική» διαπραγμάτευση, εκτός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.

Η Κυβέρνηση αποφεύγει να στείλει καθαρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα ούτε συζητά ούτε αποδέχεται οποιουδήποτε είδους «συνεκμετάλλευση» με την Τουρκία των δικών της ενεργειακών πόρων, στη δική της ΑΟΖ, όπως αυτή προσδιορίζεται από το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο. Ταυτόχρονα, παραμένει καθηλωμένη στην πολιτική της απραξίας σε ό,τι αφορά την επέκταση σε 12 μίλια των χωρικών της υδάτων και την ανακήρυξη ΑΟΖ σε όλη την έκταση των Ελληνικών θαλασσών.

Η Πατριωτική Ένωση καλεί την Κυβέρνηση να μη αφήνει να καλλιεργείται η εντύπωση ότι η Ελλάδα αποδέχεται κατ’ αρχήν οποιουδήποτε είδους συνεκμετάλλευση των δικών της πόρων, λόγω των γνωστών, αυθαιρέτων διεκδικήσεων της Άγκυρας.

Καλεί επίσης τον Ελληνικό λαό, εν όψει των εκλογών, να μη δώσει προτίμηση και δύναμη σ’ αυτούς που προετοιμάζουν παρασκηνιακά «συμφωνία Πρεσπών» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περικλής Νεάρχου
Πρέσβυς ε.τ.

Αντιπρόεδρος
Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής & Άμυνας

Μετάβαση στο περιεχόμενο