Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Η φιλότουρκη κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης ετοιμάζεται να καταθέσει συντεταγμένες ΑΟΖ στον ΟΗΕ, που θα αγνοούν τη Γαύδο #306

Η φιλότουρκη κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης ετοιμάζεται να καταθέσει συντεταγμένες ΑΟΖ στον ΟΗΕ, που θα αγνοούν τη Γαύδο #306

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρανόμως  ασκούσα ακόμη την εξουσία «Κυβέρνηση» Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη, στη Δυτική Λιβύη, προτίθεται να καταθέσει συντεταγμένες στον ΟΗΕ για την ΑΟΖ της χώρας του, αγνοώντας την Ελληνική Γαύδο.

Προφανώς, η «Κυβέρνηση» Ντμπεϊμπά χειραγωγείται από την Άγκυρα και προβάλλει τις γνωστές Τουρκικές απόψεις για τα νησιά, ότι δηλαδή  δεν έχουν δήθεν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Η Πατριωτική Ένωση καλεί την Κυβέρνηση να μη αιφνιδιασθεί πάλι από τετελεσμένα γεγονότα της συμμάχου τώρα της Άγκυρας. Να επεκτείνει άμεσα σε 12 μίλια τα Ελληνικά χωρικά ύδατα στην Κρήτη και να επιβεβαιώσει το νόμο του 2011, με βάση τον οποίο η Ελλάδα καθόρισε την υφαλοκρηπίδα με τη Λιβύη στη μέση γραμμή. 

Την καλεί επίσης ν’ αντιληφθεί, επιτέλους, ότι η ενεργός και προκλητική ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη είναι μέγιστο θέμα για τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια της Ελλάδος. Η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να αδρανεί ούτε να περιορίζεται σε ρόλο παθητικού παρατηρητή.

Θα πρέπει ν’ αναζητήσει συμμάχους στην Ανατολική Λιβύη, όπου πρέπει να καταστήσει πιο αισθητή και ουσιαστική την παρουσία της και τους δεσμούς της με τον Στρατάρχη Χαφτάρ. Θα πρέπει επίσης να συνεργασθεί με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής, με στόχο ν’ αποτραπεί ο επιδιωκόμενος από την Άγκυρα έλεγχος της χώρας αυτής και των ενεργειακών της πόρων.

Περικλής Νεάρχου
Πρέσβης ε.τ.

Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής & Άμυνας

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο