Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Η οικογένεια έχει δικαίωμα ν’ αλλάζει την επιθυμία του θανόντος για τον τρόπο της ταφής του; #505

Η οικογένεια έχει δικαίωμα ν’ αλλάζει την επιθυμία του θανόντος για τον τρόπο της ταφής του; #505

Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της οικογένειας του δημοφιλούς ηθοποιού Ξανθόπουλου για την καύση της σορού του. Ο ίδιος είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί δίπλα από το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, που το είχε κτίσει ο ίδιος , στο κτήμα του, στην Παιανία.

Η εκπλήρωση της επιθυμίας του αντιμετώπισε ορισμένες δυσκολίες, επειδή έπρεπε να εκδοθούν προηγουμένως σχετικές άδειες της οικείας Μητροπόλεως και του Δήμου. Ήταν όμως αυτό επαρκής λόγος για να μη γίνει σεβαστή η επιθυμία του;

Τα ερωτήματα τίθενται γιατί έχει παρατηρηθεί εσχάτως ένας ιδεοληπτικός ζήλος να επιβληθεί η καύση ως δήθεν  «προοδευτική» επιλογή, ακόμη και όταν ο νεκρός είχε εκφράσει σαφώς, πριν το θάνατό του, την επιθυμία του να ταφεί, με παραδοσιακή Χριστιανική κηδεία.

Ο σεβασμός της επιθυμίας του θανόντος είναι ιερό καθήκον για τους πάντες και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τον παραβιάζει.

Η Πατριωτική Ενωση καταδικάζει κάθε ιδεοληπτική προσπάθεια για την επιβολή της καύσεως των νέκρων, ακόμη και όταν είναι ρητή η επιθυμία του θανόντος για ταφή και όχι  καύση.

-Το-

Γραφείο Τύπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο