Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Η τραγωδία στα Τέμπη συνισταμένη μιας κακοδαιμονίας που πρέπει ν’ αποτινάξει ο Ελληνικός λαός #604

Η τραγωδία στα Τέμπη συνισταμένη μιας κακοδαιμονίας που πρέπει ν’ αποτινάξει ο Ελληνικός λαός #604

Οι συνεχείς αποκαλύψεις για τις συνθήκες που οδήγησαν στη φοβερή τραγωδία των Τεμπών επιβεβαιώνουν μια απίστευτη κατάσταση ανευθυνότητας, αναξιοκρατίας, διαφθοράς, αμέλειας και κατασπαταλήσεως πόρων στους Ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι η διαχρονική συνέχεια, επί δεκαετίες, στην οποία εμπλέκονται όλα τα συστημικά κόμματα. Οι Ελληνικοί σιδηρόδρομοι έπρεπε να εκσυγχρονισθούν εγκαίρως και να διαδραματίσουν τον αναπτυξιακό ρόλο τους. Αυτό επαγγέλλονταν, άλλωστε, οι κομματικοί ιθύνοντες. Στην πράξη όμως, ο σιδηρόδρομος, ως μέσο συγκοινωνίας και μεταφοράς, αφέθηκε σε δεύτερη μοίρα και απαξιώθηκε, προς χάριν του ιδιωτικού αυτοκινήτου.

Ακόμη και όταν άρχισε η εισροή στον ΟΣΕ πολύ σημαντικών Ευρωπαϊκών πόρων, για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικου δικτύου, οι πόροι αυτοί δεν αξιοποιήθηκαν. Είτε δεν απορροφήθηκαν, από ανεπάρκεια προγραμματισμού και πολιτικής διαχειρίσεως είτε κατασπαταλήθηκαν, χωρίς να αποδώσουν συγκεκριμένο έργο. Ο πόλεμος των συμφερόντων, η διαφθορά, η μικροπολιτική ακύρωσαν κάθε ουσιαστική πρόοδο στην εκτέλεση ενος εργου που εχει τεράστια στρατηγική σημασία για τη χώρα.

Η εκτέλεση ειδικότερα του έργου της φωτοσημάνσεως και της τηλεδιοικήσεως, που είναι συνυφασμένο με την ασφάλεια των μεταφορών, ακολούθησε την ίδια πορεία. Ενώ είχε εξασφαλισμένους πόρους και ήταν προφανής η σημασία του, δεινοπάθησε επί πολλά χρόνια και αφέθηκε τελικά στην τύχη του. Το αποτέλεσμα ήταν η τραγωδία των Τεμπών, που διαπιστώνει κανείς, εκ των υστέρων, ότι ήταν προδιαγεγραμμένη,  με βάση αυτή την κατάσταση.

Προφανώς, έχουν τεράστιες ευθύνες διαδοχικές Κυβερνήσεις για το εθνικό έγκλημα  των Ελληνικών σιδηροδρόμων. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για τη σημερινή Κυβέρνηση, που ως τελευταία στην εξουσία, έχει τη μεγάλη ευθύνη ότι δεν έκανε τίποτε για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και άφησε να συντελεσθεί η τραγωδία, με το σκανδαλώδες κενό στην ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Το μνημείο της ανευθυνότητας, της αναξιοκρατίας και της πολιτικής ανεπάρκειας και κακοδαιμονίας, που συνιστά  η τραγωδία στα Τέμπη πρέπει  να γίνει εγερτήριο σάλπισμα για αλλαγή στη χώρα και το γκρέμμισμα ενός απαράδεκτου, παρανοϊκού  και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, που κρατά δέσμια τη χώρα και την εμποδίζει να πορευθεί  με άλματα και αισιοδοξία στο μέλλον.

Η Πατριωτική Ένωση  καλεί τον Ελληνικό λαό σ’ εναν αγώνα πραγματικής αλλαγής και αναδημιουργίας. Το καλύτερο μνημόσυνο γι’ αυτούς, που τόσο άδικα και εγκληματικά χάθηκαν, είναι η χάραξη μιας νέας πορείας, που αρμόζει στη χώρα μας και στην αξιοπρέπεια και το μέλλον του λαού μας.

Η Πατριωτική Ένωση  ζητά την επανεθνικοποίηση των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, που αποτελούν βασική και στρατηγική υποδομή της χώρας και επείγουσα εκπόνηση ενός στρατηγικού και ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για εναν υπερσύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο, παράγοντα  αναπτύξεως και προόδου και αναγκαίος  όρος για τη μετατροπή της Ελλάδος σε συγκοινωνιακό κόμβο των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Περικλής Νεάρχου
Πρέσβυς ε.τ.

Αντιπρόεδρος
Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής & Άμυνας

Μετάβαση στο περιεχόμενο