Τη Δευτέρα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι ιδρυτικές αρχές της Πανελλήνιας Πατριωτικής Ένωσης
«Πανελλήνια Πατριωτική Ένωση» είναι το όνομα του κόμματος στη δημιουργία του οποίου πρωτοστατεί ο γνωστός για τις πατριωτικές του θέσεις, αλλά και την έμπρακτη υποστήριξη αξιόλογων σκοπών, επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου.
Η συλλογή υπογραφών προκειμένου το καταστατικό του κόμματος να επικυρωθεί από τον Άρειο Πάγο είχε ήδη ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο, ενώ χθες Δευτέρα δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι ιδρυτικές αρχές του νέου κόμματος, οι οποίες είναι σαφές ότι εκφράζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, που διακατέχεται από αγωνίες τις οποίες τα συστημικά κόμματα δεν αγγίζουν.
Όπως τονίζεται σε αυτό το κείμενο αρχών, η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, καθώς αντιμετωπίζει απειλές στον εθνικό της χώρο και στα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές, ιδιαίτερα θαλάσσιο, δίκαιο, αλλά και ασύμμετρες απειλές που συνιστούν μορφή υβριδικού πολέμου και εκδηλώνονται με την εργαλειοποίηση κυρίως της παράνομης μετανάστευσης από την Άγκυρα.
Ταυτόχρονα όμως είναι αντιμέτωπη και με εθνομηδενιστικές ιδεολογίες, που εκπορεύονται κυρίως από το εξωτερικό, αλλά βρίσκουν, δυστυχώς, ορισμένη ανταπόκριση και στο εσωτερικό. Το εθνικό κράτος στοχοποιείται ως δήθεν παρωχημένο και αναπτύσσονται διεθνιστικά ιδεολογήματα, με άλλοθι την παγκοσμιοποίηση και τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, που στο κείμενο αποκαλείται «καλλιεργούμενη σύγχυση» που προκύπτει από όλα τα παραπάνω, τονίζεται ότι χρειάζεται «επαναβεβαίωση βασικών αρχών και αξιών, που συνιστούν τον άξονα ιστορικής ζωής, πίστης και ταυτότητας αυτού του λαού. Η εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική του ταυτότητα είναι αυτή που είναι γραμμένη στο Σύνταγμα, το οποίο οφείλουν όλοι να σέβονται και να τηρούν».
Ιδεολογική διακήρυξη
Στην ιδεολογική διακήρυξη του νέου κόμματος γίνεται μια σαφής αναφορά σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι έχουν χρέος «να αλλάξουν» το έθνος-κράτος μας, καθώς, όπως τονίζεται: «Το ελληνικό εθνικό κράτος δεν είναι προς αναδόμηση. Αντιθέτως, είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κατοχυρώνονται η συλλογική ελευθερία, η εθνική ανεξαρτησία και τα συνταγματικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα του ελληνικού λαού».
Σύμφωνα με το κείμενο που θα υπογράψουν όσοι θέλουν να συμμετέχουν στις διαδικασίες ίδρυσης του νέου κόμματος, η χώρα χρειάζεται υψηλή στρατηγική και εθνική κινητοποίηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας και της Ανάπτυξης, για να καταλάβει τη θέση που της αρμόζει στον κόσμο και απαιτούν οι σημερινές περιστάσεις.
Το δημογραφικό πρόβλημα και το ζήτημα της Παιδείας
Την πρώτη θέση ανάμεσα στα ζητήματα που θέτονται από τον νέο σχηματισμό έχει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, η επίλυση του οποίου χαρακτηρίζεται ως «εγγύηση του εθνικού μέλλοντός» της. Όπως υπογραμμίζεται, η επίλυσή του θα γίνει με ενίσχυση των γεννήσεων, στήριξη νέων μητέρων και άλλα παρόμοια μέτρα.
Όσοι εισηγούνται αναπλήρωση του δημογραφικού ελλείμματος με ξένους πληθυσμούς, που δεν έχουν καμία συνάφεια με την Ελλάδα και την ιστορία και τον πολιτισμό της παραγνωρίζουν τη σημασία της εθνικής συνοχής και πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας, καθώς και την προσήλωση σε αυτήν του ελληνικού λαού.
Προτεραιότητα για το νέο κόμμα είναι και το ζήτημα της Παιδείας, καθώς, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα είναι μια χώρα που ταυτίσθηκε όσο καμιά άλλη στην ιστορία της με την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Όπως τονίζεται, είναι απαράδεκτο να παρατηρούνται τάσεις και πολιτικές για υποβάθμιση της κλασικής παιδείας, της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη διαχρονική της συνέχεια και της ελληνικής ιστορίας.
Σαφής αναφορά γίνεται ακόμη στην ανάγκη να επιτύχει η χώρα, με γρήγορους ρυθμούς, ένα τεχνολογικό άλμα, που το επιτάσσουν οι καιροί και ο διεθνής ανταγωνισμός, αλλά ακόμη και η Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτρέψει, χωρίς μεγάλους κινδύνους, να υποσκελισθεί τεχνολογικά από γειτονικές της ανταγωνιστικές χώρες.
Ως προς τα εθνικά θέματα προτάσσεται το Σύμφωνο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο και μια διεκδικητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που να αξιοποιεί τη στρατηγική θέση της χώρας.