Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τις Αρχές της Λιβύης να ακυρώσουν το Τουρκο – Λιβυκό Μνημόνιο και την επακόλουθη Συμφωνία με την Τουρκία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων #372

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τις Αρχές της Λιβύης να ακυρώσουν το Τουρκο – Λιβυκό Μνημόνιο και την επακόλουθη Συμφωνία με την Τουρκία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων #372

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από συζήτηση Εκθέσεως για την κατάσταση στη Λιβύη, ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο ζητά, μεταξύ άλλων, την ακύρωση του Τουρκο -Λιβυκού Μνημονίου και της επακόλουθης Συμφωνίας με την Τουρκία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Οι προβλεπόμενες απ’ αυτήν δραστηριότητες, αναφέρει το ψήφισμα, είναι παράνομες, γιατί θα παρεβίαζαν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου.

Το ψήφισμα ζητά επίσης την απόσυρση από τη Λιβύη όλων των ξένων στρατευμάτων και ατάκτων μαχητών, ως αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται.

Το ψήφισμα ενεκρίθη με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές.

Η Πατριωτική Ένωση χαιρετίζει το ψήφισμα ως καταδίκη των παρανόμων, αυθαιρέτων και τυχοδιωκτικών πολίτικων της Άγκυρας στη Λιβύη και ως εκδήλωση Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Καλεί επίσης την Κυβέρνηση ν’ αξιοποιήσει συστηματικά διεθνή βήματα, όπως το Ευρωκοινοβούλιο και το Αμερικανικό Κογκρέσο, για τη στήριξη της εφαρμογής του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, που ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας και την καταδίκη του Τουρκικού αναθεωρητισμού και της περιφρονητικής αντιθέσεώς του στο διεθνές θαλάσσιο δίκαιο.

-O-
Αντιπρόεδρος

Περικλής Νεάρχου
Πρέσβης ε.τ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο