Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Αφγανιστάν – Το Μεγάλο Μάθημα

Αφγανιστάν – Το Μεγάλο Μάθημα

Του Δρ.ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

Ζούμε για άλλη μια φορά, τα μαθήματα της Ιστορίας. Η Ιστορία διδάσκει. Παρά ταύτα τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα.

Παραπονιόμαστε εμείς οι Έλληνες ότι επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Βλέπουμε όμως μεγάλες χώρες με προηγμένη τεχνολογία, υπερσύγχρονο εξοπλισμό και οικονομική δύναμη να επαναλαμβάνουν τραγικά λάθη.

Η απόσυρση της Αμερικής από το Αφγανιστάν ήταν άλλο ένα τεράστιο λάθος. Αλλά ακόμη πιο άθλιο, ήταν να εγκαταλείψουν στη μοίρα τους τούς συνεργάτες τους. Είναι μια κατάπτωση, μια απίστευτη ηθική παρακμή.

Αντηχούν στα αυτιά μου τα λόγια ενός Αφγανού μεταφραστή. Με μια συγκλονιστική «ηρεμία» διερωτάτο: «Εμείς με κίνδυνο βοηθήσαμε τους Αμερικάνους. Χωρίς εμάς τους μεταφραστές, τους διερμηνείς, δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτε. Τώρα που εμείς έχουμε την ανάγκη τους γιατί μας εγκαταλείπουν;»

Και απορεί κανείς. Μα το Βιετνάμ δεν τους δίδαξε; Η αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν δεν τους προειδοποίησε; Και αφού αυτούς τους εγκατέλειψαν γιατί να μην εγκαταλείψουν και άλλους;

Είναι αυτό ένα καμπανάκι και για μας. Αυτή η υπερβολική «υποταγή» μήπως δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα; Μήπως θυμούνται οι κυβερνώντες μια παρόμοια περίπτωση πριν από 100 χρόνια; Η τότε κυβέρνηση Γούναρη, είχε αναθέσει εν λευκώ τα συμφέροντα της πατρίδας στην τότε Μεγάλη Βρετανία. Και περίμενε να προωθήσουν οι Άγγλοι τα… δικά μας συμφέροντα και δίκαια. Μας πούλησαν με τον πλέον άθλιο τρόπο και μας οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή. Το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» έλεγαν οι αρχαίοι. Το πολλάκις;  

Τα δίκαια και τα συμφέροντά μας θα τα προασπίσουμε εμείς και μόνο εμείς. Και πρέπει να είμαστε, να γίνουμε ισχυροί. Βέβαια τα «παλληκάρια» του Σημίτη και οι «λεβέντες» του ΕΛΙΑΜΕΠ μας λένε: «και τι πειράζει λίγα μίλια στο Αιγαίο; Να τα “βρούμε” με τους προαιώνιους εχθρούς μας».  Αλλά ο Ελληνικός λαός έχει καταλάβει, δεν «μασάει» πια!

Εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια Αφγανοί θα πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Αλλά τους περιμένει… ο σουλτάνος. Θα μας τους στείλει για… να φοβίσει την κα Μέρκελ και να πάρει τα δισεκατομμύρια. Και αφού τα πάρει θα κάνει το «καλό παιδί» για λίγο και σε συνέχεια θα μας τους στείλει σταδιακά και θα «φυτεύσει» και τζιχαντιστές και πράκτορες της ΜΙΤ.

Το κάναμε το βλακώδες λάθος να τους παραλαμβάνουμε από τους Τούρκους δουλεμπόρους και να τους οδηγούμε στα νησιά μας. Άλλωστε… λιαζόντουσαν κατά την κα Τασία. Και έπρεπε να γίνει το ντου στον Έβρο για να ξυπνήσουμε.  

Λοιπόν καμία ανοχή. Σφράγισμα των συνόρων. Η πατρίδα μας τράβηξε πολλά τελευταία. Μεταναστευτικό, μνημόνια, κορωνοϊό, πυρκαγιές. Δεν αντέχει νέες μεταναστευτικές ροές πλέον. Τέρμα οι αφελείς ιδεοληψίες, οι «υπεράνω» συμπεριφορές. Φτάνουν τα ρεζιλίκια των Πακιστανών στην Πλατεία Κοτζιά την ημέρα της Παναγίας. Απόλυτο σφράγισμα των συνόρων. Πρώτα στον Έβρο, όπου εκτιμώ ότι θα είναι η βασική κατεύθυνση. Σφράγιση όλου του Έβρου από τα Δίκαια μέχρι το Δέλτα. Αλλά και φύλαξη των συνόρων με την Βουλγαρία. Τον μάθανε το δρόμο οι δουλέμποροι. Τους στέλνουν για λίγο στη Βουλγαρία και από εκεί μπαίνουν στα πομακοχώρια μας και κατεβαίνουν στην Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Και στο Αιγαίο καμία παραβίαση των χωρικών μας υδάτων. Το λιμενικό μας έχει οργανωθεί, έχει ενισχυθεί κάπως σε πλωτά μέσα και πρέπει πάση θυσία να κρατήσει. Μην πιστεύουμε ανοήτως ότι οι Τούρκοι θα τους πάρουν πίσω, παρά το γεγονός ότι είναι «ασφαλής» χώρα. Χρόνια τώρα ζητάμε να πάρουν περίπου 1.500 από τις εκατοντάδες χιλιάδες που μας έστειλαν και οι… μάγκες αρνούνται.

Και βέβαια δεν πιστεύω να πιστέψουμε ξανά τις διαβεβαιώσεις της κας Μέρκελ! Έλεος πια!

Και ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη. Η χώρα δεν σηκώνει άλλη «γκέλα». Υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα γιατί αλλιώς οι επιπτώσεις και οι εξ αυτών ευθύνες, θα είναι δυστυχώς δραματικές.

Είναι έξυπνος; Ας ακούσει!

Μετάβαση στο περιεχόμενο