Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου κατάγεται από τη Νεάπολη της Καππαδοκίας, γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο Πειραιά, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και δίδαξε για 5 χρόνια ως βοηθός καθηγητή, στατική και σιδηρές κατασκευές.
Έως και σήμερα στο πλαίσιο της γενικότερης επιχειρηματικής και κατασκευαστικής του δραστηριότητας ως ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. των κατασκευαστικών εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., ΘΟΛΟΣ Α.Ε., ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΩΣΙΑΣ Α.Ε., ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ Α.Ε., ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Α.Ε. και ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΙΓΥΠΤΟΥ Α.Ε., έχει κατασκευάσει με ενεργό συμμετοχή μέχρι σήμερα εκατοντάδες έργα όπως οικισμοί, κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, αυτοκινητόδρομοι, μεγάλες γέφυρες και σήραγγες, αεροδρόμια και λιμάνια.
Έχει υποβάλει προτάσεις για τον Ανατολικό Ευρωπαϊκό άξονα Ελσίνκι – Αγ. Πετρούπολη – Μόσχα – Κίεβο – Βουκουρέστι – Αλεξανδρούπολη υιοθετήθηκε με μικρές παραλλαγές ως Διευρωπαϊκός Άξονας Νο 9 καθώς και για δημιουργία Νέου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ρωσίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας – Ιταλίας για την ασφαλή μεταφορά φυσικού Αερίου από Ρωσία – Καζακστάν – Τουρκμενιστάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημαντική είναι η συμμετοχή του σε κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Έχει υιοθετήσει 24 παραμεθόρια χωριά βόρεια της Φλώρινας, έχει ιδρύσει και χρηματοδοτήσει πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, έχει συμβάλλει στην προβολή της Ελληνικής Παιδείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμβάλλει στην διαφύλαξη κειμηλίων του Αγίου Όρους και έχει βοηθήσει στην κοινωνική εξέλιξη και ανάπτυξη των Ρομά και των Πομάκων. Ειδικότερα για τους Πομάκους έχει οργανώσει και χρηματοδοτήσει την καταγραφή της Πομακικής γλώσσας, με την έκδοση των παρακάτω: Ελληνοπομακικού λεξικού, Πομακικοελληνικού λεξικού, γραμματικής Πομακικής γλώσσας, αναγνωστικού Πομακικής γλώσσας.
Για την γενικότερη επιχειρηματική και κοινωνική του προσφορά έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Abertay Dundee Σκοτίας, έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο, ως και από τους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων, και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.
Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης πολλών ελληνικών πόλεων.
Το 2004 τιμήθηκε με το ανώτατο μετάλλιο της Οδησσού, για την συνεισφορά του στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της πόλης.
Στην Μαριούπολη της Ουκρανίας κατασκεύασε και δώρισε το Πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το 2008.
Aνάλογη είναι και η υποστήριξη που προσφέρει στις Eθνικές Kοινότητες των Eλλήνων Σαρακατσάνων της περιοχής Σλίβεν της Βουλγαρίας και των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας.
Το 2012 πρότεινε την παραχώρηση όλων των δικαιωμάτων εξόρυξης και εκμετάλλευσης της Ελληνικής ΑΟΖ, στην Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, την εκτίμηση της αξίας των κοιτασμάτων από διεθνείς οίκους και την προσφορά του 20% των μετοχών της Εταιρείας στους απανταχού Έλληνες. Με εκτίμηση σημερινής αξίας ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ και προσφορά του 20% των μετοχών στη μισή αξία, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αν έμεναν αδιάθετες μετοχές, αυτές θα μπορούσαν να διατεθούν στο παγκόσμιο επενδυτικό κοινό. Εάν είχε γίνει δεκτή η πρότασή του θα είχαμε γλιτώσει από την καταστροφή των μνημονίων.
Το 2020 ίδρυσε το σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Ταμείον Ελληνικού Στόλου Αβέρωφ ΙΙ», με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Το 2021 ίδρυσε και τέθηκε επικεφαλής στο πολιτικό κόμμα ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, του οποίου ο σκοπός είναι η ένωση όλων των Πατριωτικών Δυνάμεων προς όφελος της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού. Το 2023 το κόμμα μετονομάστηκε σε ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ.