Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Άβουλοι, Εγωιστές, εμμένουν στο λάθος, δηλώνουν ότι οι Λιγνιτικές Μονάδες θα κλείσουν το 2023, χωρίς να υπολογίζουν την οικονομική καταστροφή #37

Άβουλοι, Εγωιστές, εμμένουν στο λάθος, δηλώνουν ότι οι Λιγνιτικές Μονάδες θα κλείσουν το 2023, χωρίς να υπολογίζουν την οικονομική καταστροφή #37

Η Κυβέρνηση διαψεύδει ότι υπέβαλε αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση της λειτουργίας  των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028. Επιμένει ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην ενεργειακή της πολιτική και ότι όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια θα κλείσουν, όπως προβλεπόταν, το 2023. Κάνουν λάθος δηλαδή οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, που διαπραγματεύθηκαν σκληρά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κρατήσουν σε λειτουργία τις λιγνιτικές τους μονάδες, αντιστοίχως, μέχρι το 2038 και 2048.

Η Κυβέρνηση προβάλλει τώρα και οικονομικούς λόγους για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ισχυριζόμενη ότι η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ζημίωσε οικονομικά τη ΔΕΗ με πολλά εκατομμύρια, το 2020 και το 2021. Είναι πρωτοφανές να παρουσιάζεται ο εγχώριος λιγνίτης, που είναι, ομολογημένα, το πιο φθηνό καύσιμο σε όλη την Ευρώπη, ως αιτία οικονομικών ζημιών της ΔΕΗ και ως μη ανταγωνιστικό σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ομολογείται επίσης, με την Κυβερνητική ανακοίνωση, η απεμπόληση των υδρογονανθράκων στην Ελληνική ΑΟΖ. “Ο στόχος της ενεργειακής πολιτικής της Κυβερνήσεως“, αναφέρεται, “είναι να καταστεί η χώρα μας ενεργειακά ανταγωνιστική, αξιοποιώντας τον ήλιο και το πλούσιο Αιολικό δυναμικό που διαθέτει”.

Η Κυβέρνηση δηλαδή, ακόμη και μετά την πρωτοφανή εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, που έχει επιπτώσεις και σε όλα σχεδόν τα άλλα προϊόντα, εμμένει πεισματικά και εγωιστικά στο λάθος και ανεμίζει, με ζήλο νεοφώτιστου, τη σημαία της “πράσινης” ενέργειας, χάριν της οποίας απεμπολεί και τους υδρογονάνθρακες της Ελληνικής ΑΟΖ.

Καταγγέλλουμε την εμμονή του Πρωθυπουργού στο λάθος, που φοβούμεθα ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική καταστροφή και σε black out. Τον καλούμε για ακόμη μια φορά να κλείσει τις παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες το 2030 και την Πτολεμαΐδα V το 2050, προφανώς ως λιγνιτική και όχι ως φυσικού αερίου.

Τον καλούμε επίσης να ξεκινήσει άμεσα την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας, στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως και σε όλα τα άλλα μέρη, χερσαία και υποθαλάσσια, όπου υπάρχουν ικανές ποσότητες.

Σε περίπτωση, που για άλλη μια φορά, αρνηθεί πεισματικά το συμφέρον της Πατρίδος και του Ελληνικού λαού, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την οικονομική καταστροφή της Χώρας και τα νέα μνημόνια.

 

Πανελλήνια ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο Πρόεδρος,

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Μετάβαση στο περιεχόμενο