Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » D-Day: 80 χρόνια από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία – Η ελληνική συμμετοχή

D-Day: 80 χρόνια από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία – Η ελληνική συμμετοχή

Συμπληρώνονται σήμερα, 80 χρόνια από την περίφημη D – Day, την 6η Ιουνίου 1944 και την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία. Η νίκη των Συμμάχων είχε καθοριστική σημασία για την τελική επικράτησή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 
 
 Το “D” σημαίνει απλώς “Day” (ημέρα), δηλαδή αναφέρεται στην απροσδιόριστη, μελλοντική ημέρα κατά την οποία θα ξεκινούσε μια προγραμματισμένη κίνηση.  
 
Περίπου 156.000 αμερικανικές, βρετανικές και καναδικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στις πέντε παραλίες κατά μήκος μιας λωρίδας 50 μιλίων της βαριά οχυρωμένης ακτής της Νορμανδίας, στη Γαλλία. Η εισβολή ήταν μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιθέσεις στην ιστορία και εκτελέστηκε ύστερα από εκτενή προγραμματισμό.
 
Πριν από την D-Day, οι Σύμμαχοι διεξήγαγαν μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία, που είχε σχεδιαστεί για να παραπλανήσουν τους Γερμανούς σχετικά με τον επιδιωκόμενο στόχο εισβολής.
 
Από τα τέλη Αυγούστου του 1944, ολόκληρη η βόρεια Γαλλία είχε απελευθερωθεί, και μέχρι την επόμενη άνοιξη οι Σύμμαχοι είχαν νικήσει τους Γερμανούς. Η απόβαση στη Νορμανδία θεωρήθηκε η αρχή του τέλους του πολέμου στην Ευρώπη. 
 
Η Ελλάδα συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας με 2 κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, με 4 φορτηγά πλοία και με 155 ομογενείς που πολέμησαν με τις δυνάμεις του Αμερικανικού στρατού, εκείνη, τη Μεγαλύτερη Ημέρα, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

-Το-

Γραφείο Τύπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο