Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ- Παραχώρηση χώρου προσευχής στους μουσουλμάνους

ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ- Παραχώρηση χώρου προσευχής στους μουσουλμάνους

Στις 12/03/2024 η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το μουσείο Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη θα παραχωρηθεί στους μουσουλμάνους, για την τέλεση της προσευχής κατά την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου, στις 10 Απριλίου 2024.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος μουσειακός χώρος μετατρέπεται σε μουσουλμανικό χώρο προσευχής, καθώς επί δημαρχίας του Μπουτάρη το Γενί Τζαμί είχε παραχωρηθεί το 2013, το 2014 και το 2018, «τιμώντας, όπως είχαμε υποσχεθεί, τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Ισλάμ», όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα με το Γενί Τζαμί, αποφασίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων να παραχωρηθεί και το μουσείο-τέμενος «Σουλεϊμανίγιε» στη Ρόδο ενώ στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία σε περιοχές της χώρας στις οποίες δεν λειτουργούν χώροι προσευχής για μουσουλμάνους καλούνται να απευθυνθούν στους κατά τόπους Δήμους, προκειμένου να τους παραχωρηθούν περίκλειστοι χώροι που θα εξυπηρετούν την τέλεση της προσευχής κατά την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου την 10η Απριλίου 2024».

Το ζήτημα που προκύπτει δεν περιορίζεται στο λατρευτικό πλαίσιο μίας θρησκείας. Άλλωστε σύμφωνα με το άρθρο 13 του Συντάγματος (Φ.Ε.Κ. 187/Α’/28.11.2019) υπάρχει θρησκευτική ελευθερία στη χώρα μας και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων.

Εμπίπτει στη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία προωθεί πάσης φύσεως διευκολύνσεις, απαιτήσεις, διεκδικήσεις χωρών όταν την ίδια στιγμή, καταπατούνται οι ατομικές ελευθερίες των Ελλήνων ορθοδόξων, ισλαμοποιούνται και καταστρέφονται σημαντικά ελληνικά θρησκευτικά μνημεία.

Επι παραδείγματι, επιστημονικές και ακαδημαϊκές κοινότητες παγκοσμίως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, αυτό το μοναδικό παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς μετά την παράνομη μετατροπή του σε Τζαμί.  Οι ίδιοι φόβοι εκφράζονται και για το έτερο ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης, τη Μονή της Χώρας, το οποίο μετατράπηκε παρανόμως σε τζαμί το 2024.

Όσον αφορά τη μονόπλευρη προάσπιση ατομικών ελευθεριών,  χαρακτηριστικό παράδειγμα καταπάτησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ορθοδόξων χριστιανών αποτελούν οι συνεχείς απαγορεύσεις των τουρκικών αρχών για την τέλεση Θείας Λειτουργίας, κατά τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά. Το 2020 η απαγόρευση είχε αιτιολογηθεί ως «λόγο πανδημίας», ενώ το 2023 δεν δόθηκε καμία εξήγηση από τις τουρκικές αρχές.

Διερωτώμεθα, λοιπόν, καθώς πλησιάζει το Άγιο Πάσχα αν σήμερα η ελληνική κυβέρνηση έχει διεκδικήσει αντίστοιχες παραχωρήσεις τέλεσης θρησκευτικών λειτουργιών για τους Έλληνες ορθόδοξους χριστιανούς σε μουσουλμανικές χώρες.

 

– Το –

Γραφείο Τύπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο