Το νέο νομοσχέδιο, που υπέβαλε στη Βουλή το Υπουργείο Υγείας, ανοίγει Κερκόπορτες για την υπονόμευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ακρογωνιαίος λίθος του ΕΣΥ είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχολήσεως και η δωρεάν πρόσβαση σ’ αυτό όλων των Ελλήνων.
Η δημιουργία γκρίζων ζωνών και ασαφών ορίων μεταξύ ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα, ανοίγει το δρόμο προς έναν άνισο ανταγωνισμό και προς τη σταδιακή υπονόμευση και αποδόμηση του ΕΣΥ.
Δεν είναι τυχαίο ότι το σχετικό νομοσχέδιο συνάντησε τη συνασπισμένη αντίδραση όλων των Ιατρικών Ενώσεων, που εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις εναντίον του.
Οι Κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι, με τις προτεινόμενες αλλαγές, θα επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα της ελλείψεως ιατρών, είναι αβάσιμοι, γιατί χρησιμοποιούν το επιχείρημα αυτό για να ευνοήσουν τον ιδιωτικό τομέα σε βάρος του ΕΣΥ. Ο πραγματικός λόγος της ελλείψεως ιατρών είναι η υποβάθμιση των συνθήκων εργασίας και οι πολύ χαμηλοί μισθοί, που οδηγούν πολλούς ιατρούς σε έξοδο από το ΕΣΥ προς τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό.
Αντί το Υπουργείο να προτείνει μέτρα για τη βελτίωση των συνθήκων εργασίας και για μια σημαντική αύξηση των αποδοχών των ιατρών, καταφεύγει στη νεοφιλελεύθερη συνταγή της ιδιωτικοποιήσεως των ιατρικών υπηρεσιών και της υπονομεύσεως του ΕΣΥ.
Ένα δείγμα των αλυσιτελών πολιτικών του Υπουργείου Υγείας από το πρόσφατο παρελθόν είναι και η αυταρχική και άκριτη απομάκρυνση από το ΕΣΥ 6.500 ιατρών και νοσηλευτών, όταν υπήρχε τόση έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών, με το αιτιολογικό ότι δεν δέχθηκαν να εμβολιασθούν κατά του covid – 19.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το αίτημά τους να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους. Ο κόλαφος αυτός της Ελληνικής Δικαιοσύνης θα πρέπει να κάνει πιο προσεκτικό τον υπουργό Υγείας, ώστε να μη συνεχίσει τα ίδια λάθη και τις ίδιες ιδεοληπτικές πολιτικές.
Η Πατριωτική Ένωση υποστηρίζει, ως θέμα αρχής, τη δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας και τη διαφύλαξη και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Καλεί την Κυβέρνηση είτε να αποσύρει το νομοσχέδιο, που κατέθεσε στη Βουλή είτε να το τροποποιήσει ριζικά, σε ότι αφορά στη σχέση ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα. Το ΕΣΥ έχει ανάγκη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχολήσεως.
Η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι αδιανόητη, χωρίς την αύξηση των αποδοχών του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Η Πατριωτική Ένωση καλεί την Κυβέρνηση να εξαντλήσει προς αυτή την κατεύθυνση κάθε δυνατότητα, ώστε να δώσει στήριξη και προοπτική στο ΕΣΥ και να ανακόψει τη φυγή από αυτό πολύτιμου και απαραίτητου ιατρικού προσωπικού.
-To-
Γραφείο Τύπου