Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Η γεωπολιτική συγκυρία και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επιτάσσουν τάχιστη εξόρυξη των ελληνικών υδρογονανθράκων #231

Η γεωπολιτική συγκυρία και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επιτάσσουν τάχιστη εξόρυξη των ελληνικών υδρογονανθράκων #231

Η κοινοπραξία των εταιρειών ENI – TOTAL ανεκοίνωσε επισήμως  την ανακάλυψη ενός νέου μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, δυναμικότητας 70 δισ. κυβικών μέτρων. Η ποσότητα αυτή έρχεται να προστεθεί στα κοιτάσματα ” Αφροδίτη ” και ” Γλαύκος ” , δυναμικότητας αντιστοίχως 100 και 140 δισ. κ.μ. και να ανεβάσει τη διαπιστωμένη συνολική ποσότητα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ σε 310 δισ. κ. μ.

Το νέο κοίτασμα, που φέρει το κωδικό όνομα “Κρόνος”, βρίσκεται σε απόσταση 167 χλμ. από τις Κυπριακές ακτές και, σύμφωνα με την Ιταλική εταιρεία ENI, μπορεί ν’ αξιοποιηθεί σε διάστημα μόλις 18 μηνών.

Ο σύντομος χρόνος αξιοποιήσεώς του δείχνει πόσο εγκληματική ήταν η απεμπόληση των Ελληνικών υδρογονανθράκων από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το παράλογο επιχείρημα ότι δεν ήταν δήθεν συμφέρουσα η εξόρυξή τους, γιατί είναι επι θύραις η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις οποίες πρέπει η Ελλάδα να πρωτοστατήσει. Το κόστος αυτού του παραλογισμού και αποπροσανατολισμού είναι πολύ βαρύ για τη χώρα, που βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια ενεργειακή κρίση πρωτοφανούς διαστάσεως.

Υπό το βάρος των γεγονότων, η Κυβέρνηση αναγκάσθηκε ν’ ανακρούσει πρύμνα και να εξαγγείλει πρόγραμμα ταχύρρυθμων ερευνών και εξορύξεως των Ελληνικών υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και ΝΔ και Νότια της Κρήτης. Εννοεί όμως πραγματικά την πολιτική αυτή η Κυβέρνηση ή επιδίδεται σε ελιγμούς πολίτικων εντυπώσεων;

Η ανακάλυψη του νέου μεγάλου κοιτάσματος στην Κυπριακή ΑΟΖ και η διαβεβαίωση της ENI οτι η εκμετάλλευσή του μπορεί ν’ αρχίσει σε 18 μήνες, δείχνει πόσο επείγον, αλλά και εφικτό είναι η Κυβέρνηση να κινηθεί με ρυθμούς που επιβάλλει η ανάγκη και η ευνοϊκή συγκυρία στην Ευρώπη και να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες έρευνες και στην εξόρυξη των Ελληνικών υδρογονανθράκων.

Η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη καθιστά αναγκαία τη συνδρομή των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό ενεργειακό ισοζύγιο. Είναι μια ευκαιρία, που η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να εκμεταλλευθούν για να ενισχύσουν την ενεργειακή τους θέση, τις στρατηγικές συμμαχίες τους και τον γεωπολιτικό τους ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου συμπορεύεται με την επιβεβλημένη επιτάχυνση της κοινής αμυντικής στρατηγικής και την περαιτέρω ανάπτυξη των περιφερειακών στρατηγικών συμμαχιών.

Η Άγκυρα, με τη “Γαλάζια Πατρίδα”, εγείρει απροκάλυπτα αξιώσεις στην ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου. Ειδικότερα  σε ο,τι αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ, διεκδικεί, μεταξύ άλλων, με βάση τη γνωστή θεωρία της οτι τα νησιά δεν έχουν δήθεν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ,  το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6, στο οποίο ανακαλύφθηκε το νέο κοίτασμα “Κρόνος “. Δεν αποκλείεται, επομένως, να επιχειρήσει, κατά τους επόμενους μήνες, παρέμβαση στο οικόπεδο αυτό, με το γεωτρύπανο “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”.

Η Πατριωτική Ένωση καλεί την Κυβέρνηση να κινητοποιηθεί εγκαίρως, σε διπλωματικό και στρατηγικό επίπεδο, σε στενή συνεργασία με την Κύπρο , για την προάσπιση της ΑΟΖ, τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου, και την αποτροπή δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Μετάβαση στο περιεχόμενο