Οι μισθωτοί της χώρας λυγίζουν μπροστά στα ράφια των σουπερμάρκετ από τον πληθωρισμό της απληστίας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει αύξηση τιμών κατά 30,56% σε σχέση με το 2020– τα νοικοκυριά στην Ελλάδα παλεύουν να επιβιώσουν απέναντι σε μια κυβέρνηση που ουδέν πράττει ώστε να σβήσει την απληστία των ολίγων.
Η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία. Το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα, με τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων να τρέχουν αγκαζέ σε μια ξέφρενη κούρσα προς τον ουρανό, έχει κυριολεκτικά γονατίσει τα νοικοκυριά.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 4 στα 10 νοικοκυριά δαπανούν το 40% του εισοδήματος για τα αναγκαία προς το ζην, ποσοστό που διαμορφώνεται σαφώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με την αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε. να έχει σημειώσει αύξηση 1,9% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα παραμένει 22η στην ευρωπαϊκή κατάταξη!
Πέρα από τις όποιες στρεβλώσεις στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, βασική πηγή της ακρίβειας στην Ελλάδα είναι η δομική υψηλή φορολογία που συντήρησε σε υψηλά επίπεδα τις τιμές ακόμη και την περίοδο που οι αποδοχές μειώνονταν.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, τα τελευταία χρόνια, είναι η στέγαση. Το κόστος της στέγασης στραγγαλίζει τα ελληνικά νοικοκυριά στην Αθήνα με εξαιρετικά επιδεινούμενη ένταση, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα ενοίκια.
Προτάσεις
Το ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού εισοδήματος στη χώρα μας ισούται με 2%-3% του ΑΕΠ. Σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου τα ποσοστά συμμετοχής είναι αρκετά υψηλότερα, στην Ελλάδα είναι μονίμως μειούμενα.
Η Κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα και τους αγρότες, για πάρει ”μπρος” η ελληνική οικονομία! Παραδοσιακά, τα εισοδήματα των Ελλήνων αγροτών εξαρτώνται κατά μεγάλο ποσοστό από τις ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Όμως, αυτό που είναι σημαντικό για τη διασφάλιση των εισοδημάτων, είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και, συνεπακόλουθα, η μείωση της υπέρμετρης εξάρτησής τους από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις.
Έχει γίνει πλέον αντιληπτή η ανάγκη της παραγωγικής αναβάθμισης της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, ξεκινώντας από τη βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης – μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των αγροτών μας διαθέτει τέτοια εκπαίδευση – και την ενίσχυση των επενδύσεων.
Ο πρωτογενής τομέας της χώρας, ο οποίος ήταν ανθεκτικός την περίοδο της οικονομικής κρίσης και άντεξε και μέσα στην πανδημία, θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον.
-Το-
Γραφείο Τύπου