Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Τουρκικές Ασκήσεις Έρευνας και Διασώσεως στις Κυκλάδες #161

Τουρκικές Ασκήσεις Έρευνας και Διασώσεως στις Κυκλάδες #161

Η πολιτική της απραξίας, της αδράνειας και της συνεχούς αναβολής στην άσκηση από την Ελλάδα των δικαιωμάτων που της παρέχει το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο, επιτρέπουν στην Άγκυρα να κλιμακώνει συνεχώς τις διεκδικήσεις και τις προκλήσεις της στο Αιγαίο.

Μετά το κλείσιμο, επί μήνες, μεγάλων περιοχών στο Κεντρικό Αιγαίο, με πρόσχημα τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, την προβολή της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας, σε βάρος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ, την παράνομη Τουρκική αλιεία σε ολόκληρο το Αιγαίο, έχουμε τώρα κλιμάκωση των Τουρκικών αξιώσεων και για δήθεν “δικαιώματα” έρευνας και διασώσεως στις Κυκλάδες.

Η Τουρκική ιταμότητα εκφράσθηκε και λίγο πριν, με την προβολή από τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν και ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί χάρτη των Τουρκικών διεκδικήσεων, με διχοτομημένο το Αιγαίο και διεκδικούμενη την Κρήτη.

Αυτό που είναι πολύ ενδεικτικό στην περίπτωση αυτή, είναι η συμπόρευση με την Τουρκική αναθεωρητική πολιτική όλων των κομμάτων και ο πλειοδοτικός συναγωνισμός μεταξύ τους.

Η Κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κατευναστικής πολιτικής, με την αυταπάτη ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εξομάλυνση και ειρηνική συνεργασία.

Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μιας απροκάλυπτης επεκτατικής πολιτικής, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει, με την απαραίτητη ισχύ, ισορροπία δυνάμεων και τη μέγιστη δυνατή εθνική συνοχή και ενότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, την επέκταση δηλαδή των χωρικών της υδάτων και την ανακήρυξη, σε όλη την έκτασή της, της Ελληνικής  ΑΟΖ, ώστε να ανακόψει αποφασιστικά την Τουρκική επέλαση στο Αιγαίο, με πρόσχημα τα διεθνή ύδατα.


-Ο-
Πρόεδρος

Δρ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Μετάβαση στο περιεχόμενο